ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Представяме Ви един от от най-красивите планински региони, известен със забележителни природни чудеса и запазено биоразнообразиe.

Еко пътеките, които започват още от вратата на хотела, ще Ви покажат очарованието на планината. Екскурзиите, организирани от хотела или по ваше желание, могат да Ви заведат до прекрасни места, за които до сега не сте и подозирали. Фото ваканции, ски, спортен риболов, планински велосипедизъм, разходки с АТВ – Семеен Хотел Огняново ще Ви накара да почивате активно и да се забавлявате.

1. Канинска екопътека

1

Екопътеката преминава от двете страни на р. Канина и включва 4 населени места: Ковачевица, Горно Дряново, Лещен и Скребатно.

Канинската екопътека е многовариантна, с възможност за избор на различни по трудност и продължителност преходи, всеки от които пленява с невероятно красиви природни места и гледки, забележително биоразнообразие и акцент върху конкретни обекти от природното и културното наследство.

2. Местност Синия вир, с. Ковачевица

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В близост до с. Ковачевица, сред суровата красота на вековни борови гори и непристъпни на места скали, се намира една от най-впечатляващите природни забележителности в Западните Родопи – местността Синия вир. Тук югозападните склонове на рида Дъбраш са прорязани от дълбокото на места над 300 м ждрело на река Канина, а водите ѝ се спускат по стръмните склонове в спираща дъха каскада от бързеи и водопади, падайки с грохот в създадените от мощната им и извечна сила, дълбоки до 5 м скални вдлъбнатини. В тях, вече умиротворена, кристалночистата планинска вода, взела лазурносиния цвят на небето и наситенозеления – на боровите гори, добива онова изумруденосиньо сияние, заради което местността е наречена Синия вир.

3. Скален комплекс Кози камък, с. Ковачевица

3

Природната забележителност Кози камък е необикновено скално образувание с площ от около 300 кв.м, намиращо се в едноименната местност край с. Ковачевица. Геоморфоложкият феномен Кози камък е величествен скален масив с височина 30 м, чийто връх смътно наподобява фигура на козел и така предопределя наименованието, с което е известна местността.

Сам по себе си истинско чудо на природата, скалният масив интригува учени и туристи и с издълбаните в него – още в древността – 120 еднакви по форма и размери дупки, за които учените предполагат, че са свързани с митично-религиозните ритуали на древните траки и/или с представата им за устройството на Вселената.

В мегалитния комплекс  могат да се различат антропоморфни фигури, четирите порти на тракийски храм, голям „казан“ на върха на скалите, както и мистериозен силует на Света Богородица.

4. Пещерата Ризова дупка, с.Ковачевица

Човешките пътища не водят до никъде! Важното е да вървиш.

4

Пещерата Ризова дупка се намира в местността Еремиева скала на левия склон над река Канина. Уникална е с това, че не е образувана от действието на течаща вода, а от разместване на тектонските плочи. Представлява карстова пропаст (дълбока и тясна цепнатина във варовикова скала), с дълбочина 10-12 м. В нея са изградени отвесни дървени стълби от двата отвора, съответно за спускане и изкачване, по които се стига до своеобразен коридор с дължина 15 м и ширина 2 м.

5. Каялийските скали, с. Ковачевица

5

Част от Рило-Западнородопския батолит (скални масиви, формирани от магма), Каялийските скали са защитени скални образувания със статут на природна забележителност от 1984 г. Разположени върху десния склон на Каяли дере, на 1600 м надморска височина, геоморфоложките формирования образуват внушителен ансамбъл от единични скали и скални венци, извисяващи се от 10 до над 70 м. Изваяни вследствие на естествената ерозия на батолита и обградени от вековна гора от бял бор и смърч, Каялийските скали са природен феномен с величествена и неподвластна на времето красота.

6. Вековните чинари, село Гърмен

www.smolyandnes.com

Вековните чинари в с. Гърмен, наричани още Заградските чинари, са представители на най-редкия вид чинар в България: източен чинар (Platanus orientalis)- реликтов вид (от лат. relictus „изоставен“; организми, запазени от минали геологични епохи в ограничени места и съвсем слабо повлияни от измененията, настъпили на Земята).

Заградските чинари са единствените оцелели екземпляри от несъществуващата вече гъста гора в долината на Места. На достолепната възраст от около 600 г., с височина 24 м и с обиколка 10,46 м, те са поставени под закрила на Закона за защита на природата заради своята възраст, размери и красота.

Пълна информация за всички забележителности , къде точно се намират, как да стигнете до тях и т.н. можете да получите на рецепцията  на хотела.