АРХИТЕКТУРНИ И ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Представяме Ви забележителната възрожденска архитектура, богата история и съхранени традиции в региона.

 

1. Никополис ад Нестум, общ. Гърмен

1

 

Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н. е., наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum).

 В миналото градът е заемал площ от около 13 ха, част от които са разкопани и проучени. Селище от стратегическо значение в миналото и със славна история, Никополис ад Нестум е обявен за археологически и архитектурен паметник от Античността и Средновековието.
Тук може да разгледате останките на две раннохристиянски базилики, основите на обществени и културни сгради, надгробни могили и др., като си подарите едно наистина вълнуващо пътуване назад във времето – към епохата на Късната античност и Ранното средновековие.

 

 

 

 

2. Архитектурен резерват Лещен

2

 

Разположено в крайните южни склонове на Западните Родопи, на 960 м надморска височина, село Лещен предлага неповторимо съчетание от прекрасна природа, впечатляваща възрожденска архитектура и опазени във времето дух и традиции.

Сред архитектурните паметници се открояват построената през 1836 година църква „Св. Параскева“, която ще ви изненада с ярките си стенописи, както и килийното училище – средище за просвета през епохата на Възраждането.

Разходката по калдъръмената главна уличка ще ви очарова с живописните възрожденски къщи, с уюта на китните селски дворове, с магията на спиращата дъха природна красота.

 

 

 

 

 

 

 

3. Исторически и архитектурен резерват Ковачевица

3

 

Ковачевица смайва погледа с уникалната симбиоза на природна среда и невероятно архитектурно богатство.

Обявена през 1977 г. за исторически и архитектурен резерват, Ковачевица докосва всекиго със своя дух и автентична възрожденска атмосфера. Общият архитектурен стил на селището е толкова уникален, че няма аналог в българската архитектура. Тук за всяка постройка има легенда, а всяка калдъръмена уличка ни води по пътя на историята. Църквата „Св. Никола“, първото в Неврокопско килийно училище, параклисът „Св. Георги“ и всяка една от къщите са безценно свидетелство за архитектурния гений на българина от епохата на Възраждането.

Разходете се по уличките на Ковачевица, отбийте се в уютните картинни галерии и ресторантчета в традиционен стил, полюбувайте се на невероятната природа и бъдете сигурни, че това изконно средище на българщината ще ви връща при себе си отново и отново.

 

 

4. Исторически и архитектурен резерват Долен

4

 

Сгушено сред склоновете на Югозападните Родопи,  село Долен впечатлява и очарова със запазената си възрожденска архитектура и със самобитната си атмосфера.

Обявено за исторически и архитектурен резерват през 1977 г., днес с.Долен ревниво пази възрожденския си дух и се гордее със своите 70 съхранени и реставрирани къщи от епохата на Възраждането, с характерните си архитектурни ансамбли – кръстовищата Кавалите и Николовската чешма, чаршийската уличка и др., с уникалната си църква „Св. Никола“ и прилежащото към нея килийно училище. Построена през 1834 г., черквата ще ви покори с живописните си икони, с интересната си история, с легендите за чудодейната си сила.

 

 

 

 

 

5. Архитектурен резерват Делчево

5

 

Село Делчево е разположено  в южните склонове на Пирин планина, на 1050 м надморска височина.

Създадено през 17 век край турски чифлик, селото пази и до днес духа и атмосферата на Възраждането. Известно по време на робството като място за комитски срещи, през 1934 г. село Юч дурук (от турски „три върха“) се преименува на Делчево, в чест на тачения от народната памет Гоце Делчев войвода.

Днес обявеното за архитектурен резерват китно селце очарова със самобитните си калдъръмени улички и автентичните си възрожденски къщи, с уникалната си стенописана черква „Успение Богородично“, с невероятното си местоположение и със спиращата дъха гледка към дивния Пирин.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Град Гоце Делчев

6

 

Разположен в югоизточното подножие на Среден Пирин, по двата бряга на Неврокопска река, град Гоце Делчев очарова с интересна архитектура, с богата история и съхранени традиции, с чиста и красива природа. Важен за развитието на гр. Неврокоп е периодът на Възраждането – тогава градът процъфтява, като наред с традиционните за района земеделие и скотовъдство, се развиват и занаятите звънчарство, златарство, самарджйство, абаджийство и др. От 1951 г. градът носи името на радетеля за народна свобода – Гоце Делчев.

В града се намира и една от най-старите в района църкви – „Св. Архангел Михаил“, която впечатлява с изкусните си иконописи и дърворезби.

Не пропускайте да посетите и Градския парк. Разположен върху 75 дка, паркът покорява с невероятното си зелено богатство и модерна инфраструктура.

 

 

 

 

Пълна информация за всички забележителности , къде точно се намират, как да стигнете до тях и т.н. можете да получите на рецепцията  на хотела.